Mide iç kısmında bulunan mukozanın iltihaplanması veya tahrişe bağlı olarak ortaya çıkması durumlarında gastrit oluşur. Bakteriyel enfeksiyonlar yol açar ve mide yüzeyi hasara uğrar. Önlem alınmadığı zaman kanser veya ülsere neden olur. gastrit, akut ve kronik olarak iki farklı türde ortaya çıkar. Uzun süreli nüksediyorsa kronikleşir. Akut gastrit durumu aniden başlar, kısa süreli ağrılar halinde seyreder.
gastritGastriti Neler Tetikler
Düzensiz hayat, yeme alışkanlıkları, çevresel etkenler gastriti tetikler. Belirtileri ise farklı olup kişiden kişiye göre değişir. Kronik gastrit daha çok beslenme düzeni sonucunda ortaya çıkar. Ağrılar ise akut gastrite göre daha şiddetlidir. İştah kaybı, sarı veya yeşil renkte kusma belirtileri arasındadır. Hıçkırık ve geğirme sık görülür. Mide bulantısı ise bu hastalıkta yaygındır.
Gastrit tanısı kan testi, dışkı testi, endoskopi ile anlaşılır. Kan testinde gastrite neden olan H. pylori enfeksiyonu aranır. Dışkı testinde de enfeksiyon nedenleri aranır. Üre nefes testindeyse radyoaktif karbon içeren tatsız bir sıvının alımıyla gerçekleşen testtir. Nefes cam şişeye üflenir ve nefesin karbon içerip içermediği kontrol edilir.
mideÜst sindirime yapılan endoskopi ile kameralı şekilde küçük bir tüp mide ve ince bağırsağa gönderilir. Sorunlu kısımdan alınan doku örneği laboratuvarda incelenir. H. Pylori bakterisi incelenir. Endoskopiye göre daha kolay olan baryum görüntüleme ile üst sindirim bölgesi net görünür ve çekim için baryum verilir. Baryum içen kişide gastrit olup olmadığı belirlenir.