Obez veya Diyabetik Annelerin Bebekleri Akciğer Problemli Doğabilir!

Araştırmalar, gebelik sırasında fazla kilolu, obez veya diyabet hastası olan kadınların hem doğumda hem de sonraki bebeklik ve çocukluk döneminde akciğer problemleri yaşayan bir bebek doğurma riskinin arttığını gösteriyor.

hamilelik
hamilelik

Şişman ve Şeker Hastasıysanız Bebeğinizin Sağlığı Tehlikede

Güney Avustralya Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibi, normal ağırlığa sahip annelerin çocuklarına kıyasla, risk altındaki çocukların daha olgunlaşmamış akciğerleri olduğunu buldu. Akciğerler, iki amacı olan yüzey aktif madde üretir; havayolu yüzeylerinin birbirine yapışmasını önler ve aynı zamanda bakteri ve virüslerle savaşır. Olgunlaşmamış akciğerler daha az sürfaktan üretir, bu da akciğerlerin normal fonksiyonlarını yerine getirmesine engeldir.

Araştırmacılar hamile koyunlara aşırı beslenme ve obezite modelini taklit eden % 55 daha fazla enerji sağlayan bir diyetle beslendi. Bu diyet hamileliğin en kritik aşaması olan gebeliğin son trimesterinde yapıldı. Kuzuların doğumdan önce ve doğumdan bir ay sonrasında akciğerlerinin büyümesi değerlendirildi ve aktif madde üreten normal sayıda hücre olup olmadığını kontrol ettiler.  Doğumdan önce daha az miktarda olan aktif maddeler, bir ay sonra ancak normale döndü. Bu nedenle gebelik sırasında kilolu, obez veya diyabetik olmak üzere akciğer yetmezliği üzerine uzun vadeli etki belirsizdir.

hamilelik
hamilelik

Bu bulgular, aşırı kilolu, obez ve diyabetik hamile kadınlara doğumları öncesinde bebeklerinin akciğerlerini olgunlaştıracak tedaviler verilmesinin önerilebileceğini, daha öncesinde obezite ve şeker hastalığını önlemenin önemine dikkat çekiyor. Obezite tedavi edilebilir, şeker hastalığı kontrol altına alınabilir ancak minik bir bebeğin zayıf akciğerlerine çare bulmak çoğu zaman mümkün değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir