Logionella Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

Logionella Analizi, insanlarda çok ciddi enfeksiyon hastalıklarına yol açabilecek legionella bakterisine neden olan mikroorganizmaların tespit edilmesi için yapılan bir testtir. Bu enfeksiyon, 1976 yılında Amerika’da gerçekleştiren bir kongre sırasında salgın olarak yayılan Lejyoner hastalığı ile ortaya çıkmış ve onlara kişinin de ölmesine neden olmuştur. Bu hastalığın yarattığı sonuçlar göz önüne alınarak kapsamlı bir araştırma başlatılmış ve daha fazla ölümlerin olmasına çalışılmıştır.

Lejyoner Hastalığı Nedir?

Yapılan araştırmalar sonucunda Lejyoner hastalığının doğada kırktan fazla çeşidinin olduğu belirlenmiştir. Bu bakterilerinin şimdiye dek yarısının insanlarda hastalığa yol açtığı ve en çok rastlanan türünün de L.pneumophila olduğu biliniyor. Hastalıkla ilgili olarak çok sayıda tedavi yöntemi vardır ancak erken teşhis yapılmadığında ölüme varan ciddi zararlar da veriyor.

Lejyoner Hastalığı Nerelerden Bulaşır?

Lejyoner hastalığı, çevrede yaygın olan bir bakteri türünde saklanır. Burada en önemli olan sıcaklıktır. Nehirler, barajlar, dereler gibi sulak yerlerde türeyen bu bakteri en çok 25 ile 40 arasındaki sıcaklıkta çoğalır, 60 derece ve üzerinde ise ölmeye başlar. Bu nedenle termal gibi kaynak sularında yaşamlarını sürdüremezler. Bu mikrobun salgın halinde yayılmaması için halkın yaygın olarak kullandıkları alanlarda logionella analizi yapılmalıdır. Bu alanlardan bazıları ise;

  • Soğuk ya da sıcak su pompalama sistemi
  • Otel ve tatil köylerinde açık alanlarda bulunan süs havuzları ve havuz kenarları
  • Halka açık yüzme havuzları
  • Kaplıcalar
  • Musluk başlıkları ve duş alanları
  • Dekor amaçlı yapılan havuzlar
  • Bahçe Sulama Yerleri

Olarak sıralanabilir. Düzenli analiz yapılması sayesinde gerekli tedbirler alınarak hem bakterinin çoğalmasına hem de hastalığın oluşumuna engel olunabilir.

Logionella Analizi Nasıl Yapılır?

Analizin yapılması için bakterinin oluşabileceği alanlardan sıvı ve swab örnekleri alınır. Bu alınan örnekler laboratuar ortamında incelenir ve mikrobiyolojik değerlendirme gerçekleştirilir. Bu bakterinin normal seviyede olması ise hem ulusal hem de uluslararası anlamda belirlenmiş olan seviyeye göre hesaplanır. Analizin sonuçlanması ise ortalama on ile oniki gün arasında sürebiliyor. Logionella analizi ile ilgili tüm bilgiye https://www.analizistek.com/legionella-tespiti-ve-sayimi adresinden erişim sağlayabilir ve testi gerçekleştirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir